Av Gunn Helene Arsky, ernæringsfysiolog cand. scient og yogalærer
Yoga er mer enn bare fysiske øvelser på en matte, det erfarte jeg selv etter å ha holdt på
med fysisk yoga i noen år. For å være i yoga, eller å leve yoga, er en livsstil som omfatter
kropp, sinn og sjel.
Yoga er mer enn bare fysiske øvelser på en matte, det erfarte jeg selv etter å ha holdt på
med fysisk yoga i noen år. For å være i yoga, eller å leve yoga, er en livsstil som omfatter
kropp, sinn og sjel. En viktig del av denne livsstilen er mat og ernæring. Matens yoga
handler om å lytte til kroppen, forstå dens behov, og velge mat som fremmer helse og
velvære. Dette temaet ble så viktig for meg som både ernærinsfysiolog og yogalærer, at
jeg skrev en bok om det. Her gir jeg deg en smakebit på dette spennende emnet. Finn ut
hvordan yoga kan gjøre deg mer bevisst på maten du spiser, og hvilke yogaretninger
som legger spesielt vekt på kosthold.
Lytte til kroppen: Fra yogamatten til kjøkkenet
Når vi praktiserer yoga, lærer vi å lytte til kroppen vår. Vi blir oppmerksomme på hvordan vi føler oss i forskjellige stillinger og bevegelser, og vi lærer å respektere kroppens grenser. Denne bevisstheten kan vi også ta med oss inn i kostholdet vårt. Ved å lytte til kroppen kan vi bli mer bevisst på hvilken mat som gjør oss godt, og hvilken som ikke gjør det. Dette kan hjelpe oss til å gjøre sunnere valg som gir oss mer energi og bedre helse.
Ved å lytte til kroppen kan vi bli mer bevisst på hvilken mat som gjør oss godt, og hvilken som ikke gjør det.
Jivamukti yoga og vegansk kosthold
En av yogaretningene som legger stor vekt på kosthold er Jivamukti yoga. I Jivamukti yoga er
vegansk kosthold standarden. Grunnleggerne av Jivamukti, Sharon Gannon og David Life,
mener at et vegansk kosthold er en naturlig forlengelse av yogaprinsippet ahimsa, som betyr
ikke-vold. Ved å unngå animalske produkter, viser vi respekt for alt liv og reduserer vår
påvirkning på miljøet. Vegansk kosthold kan også være svært helsefremmende, da det ofte er
rikt på frukt, grønnsaker, nøtter og frø som gir kroppen de næringsstoffene den trenger.
Mindful spising og intuitivt kosthold
Mindful spising og intuitivt kosthold er to konsepter som passer godt inn i en yogisk livsstil, og noe jeg ofte bruker i min praksis som kostveileder. Mindful spising handler om å være til stede når vi spiser, og virkelig nyte maten. Dette betyr å spise sakte, tygge grundig, og legge merke til smakene og teksturene.
Intuitivt kosthold handler om å lytte til kroppens signaler for sult og metthet, og spise i tråd med disse signalene.
Intuitivt kosthold handler om å lytte til kroppens signaler for sult og metthet, og spise i tråd med disse signalene. Ved å praktisere mindful spising og intuitivt kosthold kan vi utvikle et sunnere forhold til mat, og unngå overspising og følelsesmessig spising.
Yoga asana og fordøyelsen
Yoga asana, eller yogastillingene du kjenner fra yogamatten, kan bidra til bedre fordøyelse. Mange stillinger, som vridninger og fremoverbøyninger, stimulerer fordøyelsesorganene og hjelper på peristaltikken, som er de bølgende bevegelsene i tarmene som fører maten gjennom fordøyelsessystemet.
Asanas som Bharadvajasana (vridd sittende stilling) og Paschimottanasana (sittende fremoverbøy) er spesielt gode for fordøyelsen.
Asanas som Bharadvajasana (vridd sittende stilling) og Paschimottanasana (sittende fremoverbøy) er spesielt gode for fordøyelsen. I tillegg kan yoga hjelpe til å redusere stress, som ofte er en medvirkende faktor til løs eller hard mage og andre fordøyelsesproblemer.
Yoga og kosthold i gamle indiske tekster
Kosthold har alltid vært en viktig del av yogapraksisen, og dette reflekteres i de gamle indiske
tekstene. I Bhagavad Gita, en av de viktigste tekstene i yoga, står det at et sunt kosthold er
essensielt for å oppnå balanse og harmoni i kroppen. Teksten anbefaler sattvisk mat, som er
ren, lett og næringsrik. Dette inkluderer mat som frukt, grønnsaker, nøtter, frø, korn og melk
(altså ikke vegansk kost). Ved å følge disse retningslinjene kan vi fremme både fysisk og
mental helse.
For de som er nysgjerrige på å lære mer om sammenhengen mellom yoga og fordøyelse, holder jeg snart en workshop om dette temaet. Workshopen vil dekke hvordan ulike yogastillinger kan bidra til bedre fordøyelse. Dette er en flott mulighet til å dykke dypere inn i matens yoga og oppleve fordelene på egen kropp. Så hvorfor ikke utforske matens yoga og se hvordan det kan berike din yogapraksis og ditt liv?
Vi håper å se deg på vår workshop om yoga og fordøyelse, der vi kan utforske disse temaene
sammen og oppleve fordelene av matens yoga på nært hold. Namaste.
Les mer og meld deg på workshop'en her: https://www.hvilayoga.no/event-details/yoga-for-fordoyelsen
Om forfatteren
Gunn Helene Arsky er utdannet ernæringsfysiolog cand.scient. og yin yang yogalærer, kokk-
servitør og husstellærer. Hun har praktisert yoga siden 2005, og i høst kommer hun til Hvila
Yoga med en rekke workshoper.
Det er yin-delen av yogapraksisen som preger undervisningen. I tillegg har Gunn Helene
fordypning i yogamassasje, yoga nidra og restorative yoga, embodied flow, myofascial
release, ayurveda og kvinnehelse innen den kinesiske medisinske tradisjonen. Etter 20 år i
det private næringslivet, og som forfatter av et titalls bøker innen ernæring og helse, er Gunn
Helene nå frilans på fulltid. I tillegg til kostveiledning, driver hun Ganesha Yogastudio i
Halden - www.ganeshayoga.no -, underviser retreater i inn- og utland og tilbyr digitale
helsepakker der yoga og grønt kosthold kombineres opp mot en rekke ulike
helseproblemstillinger. I nettbutikken hennes finner du yogasokker og beroligende øyeputer
hun har lagt for hånd, samt yogaboken «Yoga, mat og mindfulness» og to romaner om
yogalæreren Ella, alle skrevet av Gunn Helene.
Følg henne på Instagram @bakingyogi og på Facebook – @citrusyoga!
Kommentare